Kybernetická bezpečnost jako podstatná složka bezpečnosti státu

Český rozhlas odvysílal rozhovor s Tomášem Pojarem, analytikem a prorektorem institutu CEVRO, a s Josefem Juránkem, bezpečnostním expertem, který až donedávna dohlížel na bezpečnost Prahy.

kyberneticka bezpecnost
Oba pánové mluví o oblasti kyberbezpečnosti jako o důležité součásti bezpečnosti státu. Považují za podstatné neopomíjet potenciální hrozby, o kterých se zmiňuje zejména Tomáš Pojar, a předcházet jim. Do této oblasti patří například možnost napadení systému některého z ministerstev nebo kritické infrastruktury. Za minulý rok již k dvěma podobným pokusům došlo a toto číslo může nadále růst. Dobrým začátkem a prevencí by byl zákon o zřízení kybernetického velení (cyber command) státu, který s trochou štěstí schválí současný parlament, takže bychom se ho mohli dočkat už v roce 2018.

Tomáš Pojar taktéž zmínil nezbytnost aktivní obrany proti kyberútokům. Nutností jsou systémy aktivní ochrany, které poskytujeme i my v net.pointers. Zapotřebí je bezesporu i bezpečnostních expertů, kterých je ve státní správě nedostatek, a to zejména kvůli podhodnoceným platům.
Chceme-li být připraveni na hrozby „kybernetické války“, investicím do lidských i technologických zdrojů se nevyhneme.

Další
« Prev Post
Předchozí
Next Post »