Tisková zpráva: Kybernetické útoky DDoS - na českém internetu více než padesátkrát denně

Společnost net.pointers, poskytovatel řešení v oblasti kybernetické bezpečnosti, přináší ve spolupráci se společností Arbor Networks nejnovější data o útocích DDoS v České republice a na Slovensku. 

Sledovaným obdobím je posledních šest měsíců, tedy srpen 2017 až leden 2018. „V České republice bylo za uplynulý půlrok zaznamenáno 25krát více útoků DDoS než u našich východních sousedů: v Česku hackeři útočili v průměru dvakrát za hodinu, na Slovensku pouze dvakrát za den,“ říká Martin Půlpán, ředitel společnosti net.pointers. A zatímco v České republice pochází více než čtvrtina útoků typu DDoS od domácích původců, na slovenské počítače se útočilo téměř výhradně ze zahraničí.

V České republice bylo za poslední půlrok zaznamenáno celkem 1600 útoků DDoS, tedy 51 napadení denně a 2 každou hodinu. Nejčastěji byly údery na české počítače a další zařízení vedeny z České republiky (27,32 % z celkového počtu útoků), z Velké Británie (26,12 %), z Číny (24,14 %) a Německa (22,41 %). Nejsilnější útok byl zaznamenán v polovině ledna: jeho intenzita dosáhla 14,4 Gb za vteřinu. Vzhledem k tomu, že v posledních letech nejsou výjimkou ani napadení o síle přes 100 Gb za vteřinu, jednalo se v globálním měřítku spíše o slabší případ. „Jakýkoliv útok DDoS přináší napadené společnosti, která kvůli němu nemůže poskytovat své služby, velkou ztrátu. Proto bývají tyto údery často nástrojem konkurenčních bojů. K největšímu množství útoků došlo na českém internetu na podzim a úplného vrcholu bylo dosaženo v říjnu. To pravděpodobně souvisí s předvánočními nákupy a rostoucí popularitou nakupování v e-shopech,“ říká Půlpán.

Na Slovensku bylo od srpna 2017 do ledna 2018 evidováno jen 64 útoků typu DDoS. Nejčastěji byly zdrojem napadení Spojené státy americké (32,74 % všech případů), Čína (26,55 %), Austrálie (20,35 %) a Japonsko (20,35 %). Stejně jako v Česku, také na Slovensku byl nejsilnější DDoS útok zaznamenán v polovině ledna 2018. Jeho intenzita byla o trochu větší než v České republice: dosáhla 17,4 Gb za vteřinu.

Co je kybernetický útok DDoS? 

Útok DDoS, plným názvem „Distributed Denial of Services“, patří mezi nejčastější kybernetické hrozby pro firmy i jednotlivce. Jeho podstata spočívá v zahlcení serveru oběti nezvládnutelným množstvím požadavků a v jeho následném vyřazení z provozu. Oprávněným uživatelům je tak dočasně nebo trvale znemožněn přístup k webu nebo internetové službě.

Útoky typu DDoS v minulosti dokázaly vyřadit z provozu celou řadu významných služeb a internetových obchodů. Na podzim 2016 světem otřáslo výjimečně silné napadení tohoto druhu, které na několik hodin ochromilo internetové služby Twitter, Guardian, Netflix, Spotify, Amazon, CNN a mnoho dalších. V českém prostředí došlo v roce 2013 k sérii útoků na největší zpravodajské servery, elektronické portály většiny bank i weby některých státních institucí. V posledních dvou letech začali hackeři zneužívat k útokům DDoS kromě počítačů také internet věcí, například kamery, DVD rekordéry, domácí routery, chytré televize nebo ledničky. Rozšíření škály zotročených zařízení umožnilo vést útoky o bezprecedentní síle (až 1200 Gb za vteřinu).

O net.pointers

Ryze česká společnost net.pointers, s.r.o., se zaměřuje na kybernetickou bezpečnost a oblast unified communications. Působí ve střední Evropě, na Blízkém východě a v asijsko-pacifickém regionu. Firma disponuje zkušenostmi v oblastech prevence a ochrany komunikačních sítí proti kybernetické kriminalitě, ochrany proti útokům DDoS, forenzních analýz, unified communications a vzdělávání v kybernetické bezpečnosti. Poskytované služby zahrnují profesionální zákaznickou podporu, zavádění technologií, managed security services a kontinuální vývoj softwaru, včetně vývoje vlastních aplikací a SW nadstaveb.



Další
« Prev Post
Předchozí
Next Post »

2 komentářů

Write komentářů
Unknown
AUTHOR
26. února 2019 v 6:37 delete

Martine, jsou ta čísla správně? Ať počítám, jak počítám, vychází mi 1600/185 (185 dní za půlrok od srpna do ledna) 8,65, nikoliv 51. Otázka zní, co je 0psrávně? 600 útoků za půl roku nebo 51 denně? Díky za upřesnění, Dag Jeger.

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
26. února 2019 v 6:38 delete

Omlouvám se za překlep, v poslední větě dotazu má být taky 1 600. Dag.

Reply
avatar