Kybernetický útok nás může stát víc než hurikán Katrina

Lloyd’s of London, nejstarší a největší pojišťovna na světě, zveřejnila v červenci znepokojivou
zprávu. Z padesátistránkové analýzy, kterou vypracovala ve spolupráci s odborníky na kybernetickou bezpečnost, vyplývá, že v důsledku hackerských útoků může vzniknout globální ekonomice škoda až 120 miliard dolarů. To je více, než kolik stál hurikán Katrina – likvidace jeho následků si vyžádala „pouze“ 108 miliard.

Lloyd’s konstatuje, že počet masových kybernetických útoků v příštím desetiletí poroste a že budou představovat obrovské riziko pro vlády i byznys. „Po globálních útocích z května tohoto roku je zřejmé, že tato hrozba je naprosto reálná,“ říká k tomu Trevor Maynard, ředitel Lloyd’s pro inovace, který je jedním z autorů zprávy.

Podle analýzy Lloyd’s se terčem masivního útoku s největší pravděpodobností stane některý významný provozovatel cloudové služby a odhadovaná průměrná výše škody se bude pohybovat okolo 53 miliard dolarů. Není ale vyloučené, že dosáhne až na zmíněných 120 miliard. Dalším velice pravděpodobným scénářem je útok na nejběžnější počítačové operační systémy, celosvětově využívané malými i velkými firmami. V takovém případě by způsobené škody dosáhly téměř 29 miliard dolarů.

Přestože se pomalu rozmáhá pojištění proti kybernetickým útokům, na velkou část potenciálních škod se nevztahuje a vztahovat nebude. V případě útoku na cloudové služby by tak podle výpočtů Lloyd’s zůstaly nepokryté škody za 45 miliard dolarů. Pokud by se obětí staly operační systémy, bez krytí by zůstaly ztráty ve výši 26 miliard.

Riziko pro firmy i vlády je tedy obrovské. Nejohroženější jsou finanční instituce, za nimi následují softwarové a technologické firmy, e-shopy a zdravotnické systémy. Zpráva společnosti Lloyd’s je dalším potvrzením reality, ve které žijeme: v bezpečí jsou dnes jen firmy, které se nebojí investic do kvalitní ochrany. Náklady vynaložené na potřebné zabezpečení představují ve srovnání s tím, jaké ztráty může hackerský útok způsobit, úsměvnou částku.

Další
« Prev Post
Předchozí
Next Post »