Čína údajně omezila kyberútoky v USA


Prezidenti Barack Obama a Si Ťin-pching podepsali v září loňského roku během návštěvy čínské hlavy státu ve Spojených státech amerických dohodu o omezení kyberútoků, vedených za účelem průmyslové špionáže a krádeže duševního vlastnictví.

Podle článku, který tento měsíc uveřejnil deník Financial Times, skutečně došlo k výraznému snížení počtu útoků. Potvrdil to i zástupce našeho partnera Justin Harvey ze společnosti Fidelis CyberSecurity: „Zaznamenáváme významný pokles útoků, které můžeme považovat za kyberšpionáž.“ Všichni oslovení odborníci se ovšem shodují, že úbytek mohl být způsoben jen tím, že se útočníci naučili své aktivity lépe skrývat, nebo se může jednat o pouhou náhodu.

To, že se kyberútoky vedené z Číny dostaly na pořad jednání takto vysoce postavených politiků, dokazuje, že Čína v této oblasti skutečně patří mezi největší agresory a že tamní vláda podporuje kromě špionáže za účelem národní bezpečnosti i tu průmyslovou.

Podle našich zkušeností se drtivá většina českých společností již stala obětí nějaké formy kyberútoku. Jejich cílem bývá nejčastěji krádež duševního vlastnictví.  Antivirus a firewall k ochraně už dávno nestačí. Současná doba spíše připomíná film „Chyť mě, když to dokážeš“. Útoky jsou čím dál sofistikovanější a obě strany se snaží navzájem doběhnout.


Další
« Prev Post
Předchozí
Next Post »