Jak bezpečně cestovat do zahraničí

Moderní technologie jsou v současném světě nepostradatelné. Máme je neustále při sobě, a to pro soukromé i pracovní účely. Služební cesty do zahraničí a s nimi spojené letištní kontroly, nezodpovědné využívání veřejných sítí wi-fi a nedostatečně zabezpečené počítače či telefony mohou znamenat hrozbu pro naše osobní i pro firemní data a ohrozit nejen nás, ale i našeho zaměstnavatele. Existuje několik velmi jednoduchých pravidel, jejichž dodržováním lze bezpečnost zařízení a v nich obsažených informací výrazně zvýšit.

Pozor na wi-fi hotspoty a nezabezpečené veřejné sítě

Hotspoty ve veřejných prostorech, v kavárnách a na letištích jsou sice velmi pohodlné, ale sdílené počítače a veřejné sítě wi-fi často představují nebezpečné zóny, kde může kdokoliv sledovat vaše aktivity. I když veřejné sítě wi-fi vypadají v pořádku, bývají někdy záměrně nastaveny tak, aby uživatele oklamaly a přiměly ho třeba k falešné registraci, zadání přihlašovacích údajů či k zadání údajů o platební kartě.

  • Nikdy se nepřihlašujte do firemní nebo domácí sítě z veřejného počítače.
  • Pro připojení používejte pouze bezpečné virtuální soukromé sítě (VPN), obzvláště jste-li připojeni k veřejné wi-fi.
  • Využívejte služby VPN i pro své soukromé počítače.

Používejte dvoufázové ověření

Dvoufázové ověření by mělo být standardem, ať děláte cokoliv kdekoliv. Potřebujete k tomu něco, co víte, a něco, co máte. Uživatelé při přihlašování zadají heslo (něco, co víte) a další zařízení, např. mobil (něco, co máte), poskytne jednorázový kód vygenerovaný pouze pro tuto situaci, kterým se přihlášení potvrdí. Takové dvoufázové ověření umožňují všichni provozovatelé e-mailových či cloudových služeb nebo oblíbených webů (např. Facebook, Google, Microsoft a spousta dalších).
  • Pro přihlašování do svých účtů používejte dvoufázové ověření.
  • Navštivte twofactorauth.org, kde naleznete seznam webů, které dvoufázové ověření umožňují.

Chraňte své počítače šifrováním

Útočníci, kteří se nabourají do vašeho počítače nebo telefonu, mají automaticky přístup ke všem vašim složkám, včetně přístupu do firemní sítě. V případě cest do zahraničí si pracovníci letišť a celní správy vyhrazují přístup do počítačů a mobilních zařízení včetně možnosti kopírování souborů. Pokud je ale vaše zařízení šifrováno, přístup do počítače automaticky neznamená přístup k vašim datům. Zašifrování celého disku je velmi efektivní opatření, které byste měli využívat neustále.
  • Než se rozhodnete disk zašifrovat, důkladně se seznamte s principy šifrování.
  • Pečlivě si prostudujte všechny možnosti a instrukce.
  • Pamatujte, že když přihlašovací údaje zapomenete, je velmi obtížené získat k zašifrovaným souborům přístup.
  • Před spuštěním šifrování zálohujte svá data na externí disk nebo síťové úložiště.

Chraňte se před elektronickým sledováním

Odposlouchávání již bylo hlášeno z letišť, taxíků, zasedacích místností i hotelových pokojů. Když jste na veřejnosti, nemůžete předpokládat, že vaše komunikace bude soukromá. Počítejte s tím, že vaše zařízení mohou být monitorována.
  • Před cestou do zahraničí je vhodné zvážit zapůjčení náhradního mobilního telefonu, tabletu nebo počítače, které budou obsahovat minimum důležitých informací. Minimalizujete tak nebezpečí ztráty osobních či firemních dat v případě, že o zařízení z jakéhokoliv důvodu přijdete. To dodržujte zejména, pokud cestujete do méně rozvinutých zemí s vysokou mírou kriminality.
  • Ujistěte se, že je telefon zašifrovaný a nastavený tak, aby se po několika neúspěšných pokusech o přihlášení vymazal.
  • Používejte jednorázový e-mail, nikoliv svůj běžný účet, ať už firemní nebo od externího poskytovatele, jako je např. Gmail. K přihlašování nepoužívejte své běžné heslo.
  • Pokud vezete disk USB, tak pouze zašifrovaný.
  • Nezapínejte Bluetooth a vždy vypínejte mikrofony, fotoaparát a aplikace sledování polohy na svých zařízeních.
  • Pokud zadáváte na veřejnosti hesla a PIN kódy, tak dejte pozor, abyste zakryli při zadávání klávesnici. Problémem mohou být i bezpečnostní kamery, jejichž záznamy lze zneužít ke zjištění vašich bezpečnostních kódů či hesel.

Firmy investují velké částky do sofistikovaných opatření, která vás ochrání ve chvíli, kdy jste připojeni do firemní sítě. Ve chvíli, kdy vykročíte ven, už vše závisí hlavně na vašich volbách. Přijměte alespoň základní bezpečností opatření, jakkoliv se mohou zdát otravná. V sázce je příliš mnoho.


Další
« Prev Post
Předchozí
Next Post »